woensdag 19 november 2014

Microdermal versus Transdermal

Heel veel mensen die de uitzending van 5 extreem hebben bekeken van 12 oktober 2014 op RTL5 (blog over de uitzending) hebben gezien hoe René zijn stalen tepels kreeg en vroegen aan mij: “waarom moeten die Microdermals operatief ingebracht worden? Die van Pietje, Jantje, Marietje, Beppie werden gewoon bij de piercer zelf gezet! “ Klopt. Het waren dan ook geen MICROdermals maar TRANSdermals!

Dus lees hier: wat is het verschil.
Het valt allebei onder het kopje implantaat piercings. Dat wil zeggen dat het een staafje aan een plaatje zit dat in de huid wordt ingebracht. Maar de wijze waarop. En hoe ze er uit zien vooral onder de huid die verschilt. Dus ook hoe die ingebracht word. En voor beide geldt: ga niet zelf knutselen maar ga naar de erkende piercer of bekende Bodymodification artiest


Microdermal piercing ook wel: Dermal Anchor is de piercing die we wel vaker zien in bij mensen. Deze wordt bij de lokale piercer ingebracht en kost tussen de €50,- en €80,-. Vaak worden er meerdere tegelijk gezet waardoor de prijs per stuk daalt.


 Nadat je de keuze hebt gemaakt over de plaats waar de microdermal geplaatst mag worden en welk sierraad , wordt deze ontsmet met een steriele vloeistof. Hierna wordt met een punctienaald een gaatje gemaakt in de huid (+/- 2mm). De naald wordt iets wat schuin ingestoken zodat er een ruimte wordt gemaakt voor het plaatje. In dit gaatje wordt een klein plaatje geschoven. Door de opening wordt het plaatje met het lange stuk eerst onder de huid geschoven. Door in één vloeiende beweging het gaatje wat op te rekken en tegelijkertijd het korte stukje naar beneden te drukken, komt het plaatje onder de huid te zitten zodat enkel het staafje nog zichtbaar is met inwendig schroefdraad . Nou moet ik zeggen dat er ook een vernieuwde verzie is. De behandeling is dan het zelfde maar het plaatje dat onder de huid komt is aan beide zijden even lang. Dit plaatje zal tijdens de genezingstijd steeds vaster in de huid worden ‘ingekapseld’. Op dit plaatje kan vervolgens het juweel of steentje worden geschroefd. Dit noemen we ook wel een Disc. Die bevat aan de onderkant een soort uitwendig schroefje dat 1.2 mm dik is. Het juweeltje zelf is meestal 3 tot 5 mm doorsnee groot. De gehele procedure duurt ongeveer 30 seconden. Na het zetten van de microdermal piercing kan de huid rondom rood worden en gaan opzwellen. Het gaatje dat gemaakt wordt om je piercing te zetten, moet dan ook beschouwd en behandeld worden als een wondje.

De genezing van een Microdermal is vier tot zes weken. Natuurlijk ligt dit aan je eigen gezondheid. Bij mij heelt alles erg snel als het maar goed schoon blijft. Want dat is iets wat vaak vergeten wordt maar zó essentieel is! Als dat allemaal goed gaat kan dat sierraad best lang blijven zitten. Ik ken mensen die al zeker 3 jaar een Microdermal hebben. Ik ken er helaas ook zat die na een paar maanden er afscheid van moeten nemen. Het is heel goed mogelijk om de Microdermal te laten verwerken in een tatoeage. Dat wordt dan ook veel gedaan. Maar als je er een paar tegelijk laat zetten (wat erg mooi is) of als onderdeel van een tattoo, en er groeien er 1 of meerdere uit ga je dat toch zien. Dus dan moet de tattoo bij gewerkt worden of je moet een nieuwe laten zetten. En dan ligt het er aan of er op die plek veel litteken weefsel is, of dat wel op die plek teruggeplaatst kan worden.
Een filmpje waarin je goed kunt zien hoe dat geplaatst wordt: You tube filmpje

micro dermal die uit groeit
Transdermal Inplantaat Ziet er anders uit namelijk de plaat is maar 0.22 mm dik. En vol met kleine gaatjes. en is in 4mm, 5mm of 6mm lang. Dat heeft te maken met de dikte van de huid en wat er later op moet komen. 6 mm wordt eigenlijk alleen voor een stalen hanenkam op het hoofd gebruikt. Want hoe groter, hoe zwaarder dus hangt het meer aan de huid en dus meer kans op infectie. Dus de 4 mm wordt het meest gebruikt. Deze wordt ook niet in de huid geplaatst maar er onder. Dus tegen het bot of spier aan. Zodat de boven kant van het plaatje tegen de huid komt en die het kan inkapselen. Door de inkapseling blijft die dan op zijn plaats zonder schade aan onderliggend weefsel aan te brengen. Deze moeten dan ook vaker zwaardere dingen dragen dan een klein steentje.

Nadat je de keuze hebt gemaakt over de plaats waar de transdermal geplaatst mag worden en waar ze de snede mogen maken om deze in te brengen, wordt deze plaatsen ontsmet met een steriele vloeistof. Dan word de snede gemaakt waar de transdermal door heen kan, dan met een tool de ruimte (een soort tunnel of pocket) waar de transdermal doorheen moet tot die op de plek van bestemming is aangekomen. Als dat helemaal goed open is gemaakt, kan de dermal er in. Als die dan op plek van bestemming is, word het gaatje geprikt waar het stokje door heen gaat, als die dan daardoor heen is en helemaal goed zit, drukken ze alles nog even aan en hechten ze de snede aan de zijkant dicht. Die hechtingen mogen er na 10 dagen uit. Dat zijn er meestal 4 per dermal.

Voordeel hiervan is dat de Transdermal meer kan dragen en veel minder snel verstoten word. Dus langere en zwaardere opzetstukjes kan dragen en minder last heeft van "ongelukjes”. De schroefdraad is niet 1,2 mm zoals bij de micro dermal maar 1,6 mm. Dus iets groter. Wel zijn er ook nadelen, door het inbrengen is het duurder en niet door een lokale piercer maar via een Bodymodyficator. Er moet dus gesneden worden enz. Dus ook als het er weer uit moet. En die kans is gewoon groot. Ook kan door de krachten die er op staan het naar binnen groeien dus het lichaam in. Omdat er geen huid onder zit. Een micro zal dat nooit doen die groeit er gewoon uit. Omdat die huid om die Microdermal heen zit doet de micro er 4 tot 8 weken er over om te genezen. Na 4 weken ziet de Transdermal er ook geheeld uit. Alleen onder de huid kan het wel een jaar duren voor die echt goed ingekapseld is. Dat betekend, dat dag 1 de Transdermal er heel goed uit zien, dag 2 ineens vies en bloederig. Er is wel een manier om dat te kalmeren. Door Aspirine fijn te malen en te vermengen met steriel water en dat er op te smeren. Er is ook “Orange Easypiercing Spray” wat speciaal voor piercings en Dermals zoals deze te gebruiken is. En natuurlijk antibiotica. (pillen of injecties) als het niet anders kan.

Een variant op dit is de shaped transdermal. Dat is dan niet een rondje met schroef draad wat door de huid komt maar een kruisje of iets dergelijks. Ook bestaat de “skin tunnel” dat is een implantaat waar je een rondje op klikt. Net of er een rondje uit je huid komt. Dat is natuurlijk niet helemaal zo. Het is een ronde dermal met 2 “U”tjes die uit de huid komen waar een rondje op geklikt kan worden. Of wat dacht je van 4 implantaten met magneet functie waar je een smartwatch op klikt? Dit is verre van gangbaar maar misschien wel de toekomst! En die gaat sneller dan je denkt. Voor de die hards die tegen bloed en slechte muziek kunnen hier een youtube filmpje:

Tot slotte De Nazorg: Ze zijn allebei van Titanium dus je kan er niet allergisch voor zijn. Wel voor de opschroefbare dingen. Want Microdermal diskjes kan je bij elke sieradenboer aanschaffen. Maar niet alles is goed! Bij transdermal is dat toch moeilijker waardoor je sneller naar de Bodymodificator stapt om een nieuw sierraad, spike of iets dergelijks uit te zoeken. Om de microdermal bacterie vrij te houden 2x per dag wassen met een milde, ongeparfumeerde zeep. daarna de plek droog deppen met een schone handdoek of tissue en NIET ik zei…NIET NEVER NOOIT met je vieze takken aan zitten. De transdermal ook, alleen dan wassen met water en verder geen zeep of zo. En verschoon dagelijks je shirt en als het een hoofd sieraad betreft, ook je kussensloop en zorg er voor dat er niks er achter kan blijven haken. Zoals strakke kleding, bh bandjes, sokken,mutsen, onderbroeken,ringen, sierraden enz. erg leuk ook als je er over wil wrijven onder de douche of zo en je blijft met je ring er aan hangen. Het is toch iets wat uit steekt. Als het de oren betreft. Let op met headsets, petjes,zonnebrillen en telefoons. Bacterie sponsen nummero uno! Ik heb mijn oren 3 maanden geleden laten opereren maar ik was ze nog steeds vaker dan gemiddeld, en kijk heel goed uit met headsetjes, mijn zonnebril en telefoon. En slaap nog steeds op een Donut! (zie post) ook omdat ik er gewoon lekker op slaap, maar ook omdat kraakbeen er 9 maanden over doet om te herstellen!
Smeer geen zalf op de wond en gebruik eveneens geen wond desinfecteermiddelen. Je kan het homeopathische medicijn Arnica in druppels of pilletjes nemen. Dat is een Valkruid dat zwellingen tegen gaat en genezing bevorderd door een betere doorbloeding en is gewoon te koop bij iedere apotheek. Het is aan te raden om daar ongeveer al 3 dagen voor de ingreep al mee te beginnen. Er kan zee zout i.c.m gedesinfecteerd water gebruikt worden om je dermal desinfecteren mocht het toch gaan onsteken maar nodig is het vaak niet als je je aan de voorschriften houd die de Piercer of bodymodification specialist aanbied. Ook de aspirine met gedesinfecteerde water doet het goed om te kalmeren. Dek de dermal niet never nooit af. Vermijd tijdens het genezingsproces zwembaden, sauna's, stoombaden,zonnebanken en grapjurken die er met hun vieze tengels aan jou dermal willen zitten. Als ze dat zo graag willen nemen ze er zelf maar 1 kunnen ze die lekker laten ontsteken. ;-)

Stel dat het nou toch mis gaat, verwijder nooit zelf het sieraad, om te voorkomen dat de piercing dichtgroeit. Dat gaat namelijk al binnen een paar seconden! Neem bij twijfel ALTIJD contact op met je piercer, bodymodificator of huisarts. Daar zijn ze voor.
Heb je vragen, tips, een baan voor me,opmerkingen leuke invulling, top uitdaging, wil je dat ik iets promoot, bespreek of iets anders dat je met me wil delen……..Emailen mag! Want” nee” heb je en “ja” kun je krijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten