donderdag 28 augustus 2014

Pointed ears

Zo fascinerend: elven oren, pointed ears of gewoon: oren die puntig zijn.
Er schijnen mensen mee geboren te worden maar tegenwoordig is het ook een bodymod. Dit is niet zo maar iets wat je even thuis doet, of bij een piercing shop haalt. Je kan natuurlijk een setje bij de feestwinkel halen of bij het kostuum verhuur bedrijf maar ja, van plastic, dus heel erg nep. Nee, je gaat naar artiesten zoals Samppa von Cyborg uit Engeland, Steve Haworth website facebook uit Arizona (USA) Russ Foxx website facebook uit Vancouver (USA) Brian Decker facebook uit New York City (USA) Mac McCarthy (Doctor Evil) facebook uit Engeland, Emilio Gonzalez facebook uit Venezuela en Lukas Zpira facebook uit Frankrijk.
Eigenlijk zijn er 2 soorten: "ear pointing" en "ear shaping" bij pointing snijden ze het in, halen ze een klein stukje uit de Helix en naaien ze dat vast. Je krijgt dan een punt op die plek met een holte er onder. (Pocket) Bij "ear shaping snijden ze het oor in 3-en, halen ze ook de huid los, halen ze een stukje uit het kraak been en naaien ze de boel weer vast. Ziet er een stuk natuurlijker uit maar is veel meer werk. Hier een simpel tekeningetje.
Ik kreeg de kans om dat mee te maken. Het is super duur en je moet er goed over na denken want het is niet terug te draaien. Nu was mijn moment daar…. In Freiburg (Duitsland) kwam Samppa von Cyborg (website ,Facebook) en zijn werk vind ik het beste dus ik zag mijn kans schoon. Samppa Von Cyborg is een Finse bodymodification kunstenaar en eigenaar van Mad Max Tattoo en Piercing in Tampere , Finland . Hij woont nu in London , UK. Hij en zijn vrouw Aneta reizen de hele wereld over om scarifications , implantaten ,ear shaping, tong splijten, chirurgische aanpassingen, en andere bodymodification uit te voeren. Hij is invloedrijk geweest in het ontwerpen van meerdere geavanceerde technieken voor de diverse procedures op het gebied van bodymodification. Zoals de magnetische implantaten, ear shaping en transdemals. Samppa ontwerpt en maakt zijn eigen "Cyber Cell Collection" sieraden, implantaten en is een performance kunstenaar met een moderne freakshow stijl zoals bloodpainting en hanging. Samppa is als alternatief model regelmatig te zien geweest op de pagina's van verschillende tijdschriften. En bijvoorbeeld in een grote reclamecampagne voor online casino 888.com, met zijn gezicht sierde hij enorme posters in de Londense metro en de zijkanten van bussen en taxi's. Hij was ook te zien in advertenties voor Snickers en MSN Messenger. Of wat dacht je van een belangrijke rol in de film 'Blood Junkies', en grafisch ontwerp werk voor de Ginger en de Sonic Circus en Conny Bloom albums. Al jaren doet hij ear shaping hij heeft er talloze gedaan, meer dan 70 denk ik. Hij is super secuur, hecht beter dan een ziekenhuisarts en het ziet er super natuurlijk uit. Na 7 uur rijden was het dan zo ver. Een Zaterdag in Augustus liep ik de piercing en tattoo shop Visavajara binnen voor de afspraak.WebsiteFacebook Samppa was er met zijn hulp, vrouw en toeverlaat Aneta von Cyborg en het kon beginnen.facebook Aneta Omdat het 4 uur duurt en Samppa dus enorm geconcentreerd bezig is, doen ze 1 oor per dag.

Eerst wijzen ze me op de risico's: je kan ontstekingen krijgen, bloemkool oor, misvormingen, de aangebrachte bodymodification is niet meer terug te draaien en het resultaat hangt af van het genezingsproces. Stel je krijgt griep, heelt het slechter dus is er dan kans op een ander oor dan je wil.
Daarna verteld hij over het helingsproces. Hij zet zo'n 70 hechtingen per oor en die mogen er na 14 dagen uit. Je moet je oren minimaal 2x per dag spoelen met stromend water. (Meer is beter) Verder niks. Dus niks op smeren, bedekken enz. Natuurlijk kan je gewoon ibuprofen en paracetamol gebruiken tegen zwelling en pijn. Ik had ook antibiotica kunnen slikken maar dan had ik er daarvoor al mee moeten beginnen voor een optimaal effect. Alleen dat gaat niet zonder dokters recept en hoe minder antibiotica in je lichaam, hoe beter het is voor later want er kan resistentie op treden. Ook kan ik het homeopathische medicijn Arnica in druppels of pilletjes nemen. Dat is een Valkruid dat zwellingen tegen gaat en genezing bevorderd door een betere doorbloeding. Om infectie te voorkomen mag ik geen verband, gaas, petjes,headsets enz. over mijn oren leggen, bellen moet handsfree of met telefoon op afstand, geen brillen gebruiken, niks opsmeren en natuurlijk niemand aan mijn oren laten zitten. Ook ik zelf niet. Als ik dus mijn oren afspoel dus ook niet even lekker met een handdoek gaan afdrogen! Want als kraakbeen eenmaal ontstoken is............
ook wordt mij gevraagd naar mijn doorbloeding. Want het oor kan afsterven door slechte doorbloeding. Maar ja. Hoe slaap je dan? Met zo'n nek kussen of iets anders waar je een rondje van kan maken zodat je oor in het gat hangt en je er niet op ligt. Dat is een top tip! Anders zou ik nooit weten hoe te slapen zonder pijn en irritatie.
Toen begonnen we. Alle tools zijn steriel gemaakt met de autoclaaf. Mijn oor moet ook steriel. Dat gebeurt met een soort Jodium, dan moet ik op het operatie bed gaan liggen met mijn oor zo dicht mogelijk bij Sammpa en krijg ik zo'n groen operatiepapieren blad over mijn hoofd met uitsnede waar mijn oor doorheen gaat. Dan tekent hij waar hij moet gaan snijden en laat via een spiegel zien hoe de vorm wordt.
Dan begint het snijwerk. Eerst snijd hij de helix los van de Fossa Triangulaties af. Maar wel zodat de Helix nog intact blijft. Dan haalt hij het stuk er uit zodat het oor puntig wordt. Daarna snijd de Helix in in waar de punt moet komen. Dan zit de Helix alleen aan de bovenkant bij het hoofd en aan de oorlel nog vast. Hij haalt ook de huid los van de diverse delen, zodat hij het naadloos en zonder littekens weer aan elkaar kan zetten.
Alles bloede als een gek bij mij wat een goede doorbloeding betekend (dus snel herstel) maar wel het werk bemoeilijkt omdat bloed steeds weg geveegd moet worden anders ziet Sammpa niet wat hij aan het doen is. Dan kijkt hij of de onderdelen goed zijn en begint deel 2: het naaiwerk. 70 hechtingen per oor gaan er in. Daarbij moet goed opgelet worden dat hij de huid weer netjes strak trekt zodat er weinig littekenweefsel ontstaat. Natuurlijk ontsmet hij eerst elk stukje voor hij deze vast naait en dat vast naaien doet hij met een klein krom naaldje dat hij met een tangetje vast houd. Het draadje is van nylon en zit aan het naaldje vast gemaakt door de fabrikant. Ik denk (maar ja ik kan natuurlijk niet mee kijken,) dat hij begint met de helix vast te zetten vanaf de hoofdaanzet naar het puntje toe,eerst de achterkant, dan de voorkant. Dan vanaf de oorlel naar het puntje toe.ook weer eerst de achterkant dan de voorkant. En dan het puntje zelf vast zetten.Ook dat van achter naar voor. Hij doet dat met stiksels die uit 1 draad bestaan. Alleen waar hij begint met naaien en het puntje dat zijn losse stiksels.
Na een laatste controle mag je dan het resultaat bewonderen in de spiegel. Yeahhhh! Die euforie die dan door je heen stroomt.......niet te geloven. Je voelt je "on the top of the world", je kan de hele wereld aan.


Dan breken er 2 weken aan van spoelen met stromend water, voorzichtig zijn met handdoek en wax, slapen op een stoffen donut, bellen met de telefoon op speaker en de jeuk negeren. Ik slikte voor de ingreep en tot een paar dagen er na paracetamol en ibuprofen. Zodat zwellingen gering blijven en er geen pijn optreed. Dat ging me allemaal goed af. Ik had wel 1 na bloeding omdat ik toch met de eerste keer mijn haar afdrogen, tegen 1 oor aan kwam (AUW!) Maar verder ging het super!


Toen waren er 14 dagen voorbij en moesten de hechtingen er uit. Meester punniker Rob van Rijn van de leukste en beste piercingtent van Haarlem en omstreken website,Facebook ging mijn hechtingen er uit halen. Dat ging niet zonder slag of stoot. Alles moest eerst los geweekt worden. Want er was korstvorming, en het naai atelier Sammpa had het heel goed en klein gedaan dus moest er een goede lamp en vergrootglas aan te pas komen! Dus na een dik uur punniken en bekeken te hebben dachten we: "yes de hechtingen zijn er uit!" Maar nee..... na een dag toch nog 2 mini stikseltjes in de punten van mijn oren. Grrrrrrrrr
Maar Superman Rob heeft het gefikst! En zijn tip:”week de avond van te voren eerst goed de korsten enz goed van het oor zodat de hechtingen goed vrij liggen en goed zichtbaar zijn. Wat een bevrijding zeg! Hechtingen zijn nylon draden die schuren een beetje en snijden dus ook in je huid. Heel vervelend. Ook omdat ze een beetje uitsteken dus al strijkt er iets langs, dan irriteert dat al. Ook gaat alles strak staan dus was ik blij daar vanaf te zijn. Dan ziet je oor er ineens heel anders uit! Wat een geweldig resultaat. Het is nu 3 weken oud en de zwellingen moeten nog weg trekken en de wonden helen. Maar het gaat helemaal goed komen. Wel zei Samppa dat ik mijn oor lellen ook moet shapen. Dan wordt het nog duidelijker te zien. Ik heb daarom ook geen tunnels meer in. Zonde als ik dat wel doe want het valt dan niet meer op. Maar ja......dan eerst weer sparen. Deze blog hou ik mijn voortgang bij dus wil je weten wat het eind resultaat is? Blijf terug komen!

Tot slot: veel mensen weten dat ik nog een baan zoek. Ik wil heel heel heel graag in de wereld rond blijven lopen van de bodymofication, tattoo en piercing. Dus zoekt er iemand een super enthousiaste floormanager in een tattoo shop,een barbier shop, horeca of in de sales zoals een account manager binnendienst, buitendienst, op beurzen of iets anders. Ik leer super snel en kan ontzettend veel.Wil je iets met mijn Blog doen. Moet er een shop gepromoot worden, wil je dat ik je werk promoot? Dan hou ik me aan bevolen en neem maar contact met me op als je interesse hebt. Kunnen we er altijd over praten want ik heb vele mogelijkheden en ben voor veel in (en heb een hoge pijn grens ;-)!
Have fun!


2 opmerkingen:

  1. Supertof! Zag je laatst al op tv wat is die sampa toch een held he!

    Http://www.tattooforums.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja Klopt. Samppa is de enige die dit zo goed kan vind ik.

    BeantwoordenVerwijderen