vrijdag 15 november 2013

Suspension

Jaja daar is die weer een “dont’t try this at home blog”
Dit keer Suspension of in nederlands: Hangen. Neeeheeee niet je zelf ophangen aan je nek…. Dat is definitief en je wil iets na vertellen toch?
Daar onderscheiden we 2 soorten in: Bondage Suspension. Dan worden touwen door middel van knopen aan je vast gebonden en daar mee ga je aan een rek of stellage hangen. Leuk als je aan SM doet lijkt me. Of Suspension met Haken. Dan worden er eerst in een steriele omgeving Piercing gaten gemaakt met piercing naalden en daar door heen Speciale haken gedaan. Aan die haken doen ze dan touwen en daarmee hang je aan een stellage. Die gaten in de huid zijn tijdelijke gaten en groeien weer dicht. Meestal wordt er gehangen aan 2 tot 10 haken maar het kunnen er wel 150 zijn!

Nou zou je kunnen denken wat is dit nou weer voor nieuwerwetse hype? Maar het bestaat al heel lang. Er zijn veel tradities die te maken hebben met Tattoo’s, piercings en andere dingen zo ook dit. Het is moeilijk te zeggen wie er mee begonnen is en wanneer, maar wat we wel weten is dat de de hindoe’s in zuid India en Sufi uit het Midden Oosten het al deden. Bij de Native American Mandan tribe is het vele honderden jaren een onderdeel geweest van een ceremonieel ritueel voor jongens, bedoeld om als overgang te dienen naar hun volwassenheid waarbij twee takken door de borst werden gepiercet en daar werden ze aan op gehangen. In de jaren 70 en 80 hadden we artiest en onderzoeker Stellarc in Amerika, die veel uitdagende suspensions deed o.a. Tussen twee wolkenkrabbers in. En Fakir Musafar die de suspensions onder de attentie van de mensheid bracht door middel van het opzetten van de beweging: the modern primitives. Een van zijn eerste leerlingen: Allen Falkner bracht suspension uiteindelijk naar een breder publiek door voornamelijk het spirituele aspect ervan af te halen. Hij startte de eerste suspension groep ter wereld. Zijn werk in de body modification gemeenschap heeft geholpen bij het oprichten en veilig werken van meerdere suspension groepen wereldwijd, de hosting van diverse suspension conventies (SusCons) en het opmaken en verspreiden van relevante informatie met betrekking tot de kunst en wetenschap van suspensions. Hij wordt vaak genoemd als de vader: en Fakir Musafar als de groot-vader van de hedendaagse suspension scene.

Tegenwoordig is er veel veranderd. Door avonturisten en het grootste medium ter wereld (internet) zijn er steeds meer mensen die nieuwe methodes ontwikkelden om veilig, en succesvol te Hangen. 2 van die mensen zijn Rob & Marjolein van Rijn van Rings of pleasure www.ringsofpleasure.nl. Die gaan regelmatig naar wereldwijde conventies en meetings om contact te houden met soort genoten ;-)

Maar ja……..WAAROM IN GODSNAAM?

Het is niet omdat het mooi is…(al vind ik het wel een fascinerend gezicht als er gehangen wordt.) het is geen lichaamsversiering. Sterker nog je houdt er lelijke littekens aan over! Het is de Rush. De wat? Juist ja. Als een lichaam pijn heeft wil het voor jou dragelijk maken en repareren. Dus maakt het een mix van hormonen aan.(Endorfine en Adrenaline) En die mix maakt het dat je je euforisch voelt. Dat kan dagen aan houden. Soms wel weken. Ook de ervaring aan touwen hangen d.m.v je eigen sterke huid kan ook iets bij je losmaken dat je nog nooit ervaren hebt! Dat is per persoon verschillend natuurlijk. Marjolein zegt hier over: “Iedereen voelt pijn. Ik dus ook. Ik denk wel dat we anders omgaan met de pijn. In plaats van er tegen te vechten gaan we er in mee. We ontvangen de pijn als het ware…maar dat gaat de ene keer ook beter dan de andere keer. Wat mij opvalt is dat angst je pijn of je idee van de pijn kan beïnvloeden. Als iemand bang is lijkt het veel meer pijn te doen. Waarschijnlijk is dat omdat je onbewust door je angst bezig bent de pijn tegen te werken.” Ik ken een “hanger die de dagelijkse pijn (ook mentale) op die manier even kan vergeten, Of het ervaren als verliefd zijn. Sommige zijn er verslaafd aan en doen het steeds vaker. Daarna kan je namelijk de hele wereld aan. Dat maakt het dat je ze vaak ziet hangen met ogen dicht en een vredige en ontspannen blik op hun gezicht.
Fotograaf en copyright Mickael Björn
Fotograaf en copyright Mickael Björn
Wel wil ik voorop stellen dat je dit niet zo maar moet doen omdat er meerdere zijn die het doen. Je moet er klaar voor zijn, gezonde spanning is oké maar grote angst lijkt me niet handig. Dan loopt dit alleen maar uit op een trauma en dat is nou weer net niet de bedoeling. Tja en dan… Dan ben je verliefd en wordt je van de haken af gehaald. Die gaan alleen door je huid dus met 2 tot 6 weken zijn die helemaal geheeld. Je lichaam kan dat betreft veel hebben. Je moet alleen niet om een gaaf huidje houden want net zoals zo veel verwondingen hou je hier littekens aan over. Maar ja dat is dan wel jou bewijs dat je het maar mooi geflikt hebt en leuk om op je oude dag aan je klein kinderen te laten zien ;-) “kijk dit zijn oorlogwonden uit vietnam hahahahaha” of zoals Marjolien het zegt: “we zijn er trots op. De littekens zijn als het ware ons suspension diploma.” Plug die regelmatig hangt Met Marjolein, Rob en nog een paar anderen zegt hier over:” ik ervaar een high gevoel vanaf de eerste haak tot dat de haken zitten als ik de lucht in ga krijg ik een extra stoot endorfine daarna ga je vliegen en bij het landen krijg je de finale tik hahahah”
Fotograaf en copyright Mickael Björn

Anderen vinden dat maar raar natuurlijk. Wij waren met de kids naar een Tattoo conventie waar de dames en heren in kwestie een show weg gaven. De kids vonden het reuze interessant en toen ze de volgende dag in geuren en kleuren op school gingen vertellen waren de rapen gaar. De juf werd gebeld door ouders en kwamen op school verhaal halen. Aangezien er aangenomen werd dat wij dagelijks hier aan het plafond hangen mocht het desbetreffende klasgenootje van die ouders niet meer bij ons thuis komen spelen en wilde de ouders het liefs dat wij een andere school gingen zoeken!!! Aangezien wij gekke gerrit niet zijn konden ze dat natuurlijk vergeten. En ironisch genoeg spelen mijn kids nog altijd veel met ze op het schoolplein enzo. Ik heb nog nooit gehangen en Kijk er ook niet echt naar uit om daarvan de littekens te dragen.

Plug zegt hier over: ” sommige mensen vinden het walgelijk en zeggen dat rustig in je smoel. Als zo iemand geen uitleg wil lach ik daarom we kunnen niet allemaal een open mind hebben. Over het algemeen zijn de reacties positief en nieuwsgierig”

Marjolein :”toen we in de studio Plug ophingen tijdens kunstlijn en er mensen voor het raam schande spraken omdat het lichaamsschennis is...duh. het is ons eigen lichaam! Mogen we mijns inziens mee doen wat we zelf willen. Waar bemoeien ze zich mee. Er waren gelukkig ook veel leuke reacties. En we hebben regelmatig dat mensen eigenaardige vragen of voorstellen aan ons doen. Of we ze op een kruis willen spijkeren ofzo. Er is wel eens een stripper flauw gevallen vlak voordat ze op moest omdat ze bij ons in de kleedkamer zat en ze stond te kijken hoe wij de haken zetten...oeps…gelukkig kon ze daarna nog gewoon optreden.”
Fotograaf en copyright Mickael Björn

Tja voor vele is dit natuurlijk een hele andere wereld die ze niet vaak zien en als je dan langs een Piercing studio loopt en je bent er niet op bedacht……..
Wil je hier nou meer over weten, Neem contact op met Marjolein en Rob van www.ringsofpleasure.nl . die hebben ook regelmatig Hang dagen.

En wil je ergens iets over lezen, heb je een idee voor een blog Meld het mij want ik zoek nog nieuwe onderwerpen!!!!

1 opmerking:

  1. Really very interesting and very valuable information about the Emerald Suspension well done and keep posting.
    Emerald Suspension

    BeantwoordenVerwijderen