vrijdag 22 november 2013

Kinky Inky

Zonder Inkt geen tattoo. Tijd om me daar in te verdiepen dus. Was er niet een nieuws bericht over giftige inkt? Wat zit daar eigenlijk in? En waarom al die merken? Eerst maar eens uitzoeken die handel.

November 2012: ”Er zitten kankerverwekkende stoffen en weekmakers in zwarte tatoeage-inkt. Dat blijkt uit analyse van Duitse onderzoekers.” Koppen de kranten. Er is daarvoor in 2010 is een Deens onderzoek geweest met dezelfde uitkomst. Daarom moet er meer onderzoek gedaan worden vind de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) maar ja hoe doe je dat?
Tattoo Inkt zijn mengsels van kleine deeltjes synthetische kleurstof, metaalzouten zoals titaniumdioxide of bariumsulfaat en uiteenlopende toevoegingen. Sommige fabrikanten mengen kunststofpoeders (acrylhars) bij voor levendiger, duurzame kleuren. Tatoeage-inkten zijn eigenlijk geen echte inkt zoals in een pen, maar een dispersie: onoplosbare deeltjes pigment in een dragervloeistof zoals water of olie. Zwarte inkt stond tot nu toe bekend als de meest onschuldige kleur in het tatoeagepalet omdat daar geen klachten van kwamen. Maar vrijwel alle zwarte tatoeage-inkten zijn roetachtige stoffen gevonden die in druk inkt en autobanden ook worden gebruikt. In zeventien (van negentien) onderzochte monsters (in het Deense onderzoek van 2010) vonden ze pak's, dat zijn dezelfde kankerverwekkende stoffen die in uitlaatgassen voorkomen. (leuk als je as van een overledene wil gebruiken voor een gedenkwaardige tatoeage, dan heb je dubbel op!)
 De voorbij jaren zijn er vooral allergische problemen gemeld met kleurinkten. Met name rode inkt geeft problemen. Vaak blijkt zonlicht de klachten te verergeren. Maar ja er wordt niet voor niets gezegd dat je 6 weken uit de zon moet blijven. En natuurlijk smeren smeren smeren !!! Problemen met kleurinkten waren tot aan de jaren negentig vaak het gevolg van het gebruik van metaalzouten. Rood kwiksulfide, geel cadmiumsulfide en groen chroomoxide gaven een mooi effect,(en klinkt lekker duur) maar bleken ook ernstige allergische reacties te geven. Hetzelfde gold voor veel gebruikte azo-kleurstoffen, die amines bevatten. . Van die kleurstoffen is bekend dat ze kanker kunnen veroorzaken en genetische schade kunnen toebrengen. Inmiddels hebben Europese overheden een reeks metaalzouten en azo-kleurstoffen verboden voor gebruik in tatoeage-inkt. Toch blijkt uit dat Deens onderzoek uit 2010 dat amines nog altijd in veel populaire merken tatoeage-inkt te vinden zijn.
Ook navraag van de NOS bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit leert dat deze stoffen veel worden aangetroffen bij steekproeven.

Maar ….hoeveel heb je dan nodig om er ziek van te worden? Ik weet dat er in lymfe klieren wel tattoo inkt is aangetroffen. Soms zo veel dat ze die klieren niet konden onderzoeken voor andere stoffen (wat ze eigenlijk van plan waren.) door alle verkleuringen. Dat is ook de reden dat je geen bloed mag geven aan het rode kruis als je een tattoo hebt van een jaar of jonger. Ze weten gewoon niet hoeveel metaalzouten. Rood kwiksulfide,pakz, geel cadmiumsulfide en groen chroomoxide,azo-kleurstoffen, je moet hebben om het schadelijk te laten zijn voor een menselijk lichaam. Zo'n vergelijking is ingewikkeld omdat injectie in de huid zo totaal anders is dan blootstelling via de spijsvertering of de ademhaling. Ze denken dat het de combinatie is die het kanker verwekkend maakt. Ze vinden het dan wel terug en zien ook wel mensen met kanker of allergieën maar kunnen niet aantonen dat het door de inkt komt. (tenzij de tattoo zelf gaat onsteken) Het is ze ook opgevallen dat mensen met tattoo’s en huidkanker dat verdacht vaak op de getatoeëerde huid hebben maar er is geen aantoonbaar bewijs. Als ze dit dus bovenwater willen hebben moeten ze getatoeëerde en niet getatoeëerde mensen volgen van geboorte tot hun dood. Dan ga je al dat soort vraagstukken pas weten. Dat geld natuurlijk niet alleen voor tattoo inkt maar ook voor voedsel, lucht vervuiling enz.
Wat natuurlijk wel zo is, is dat tattoo shops aan allerlei regels moet voldoen maar dat inkt net zoals de cosmetica wet veel strakker en beter gecontroleerd moet worden. Want er zitten toch stoffen in die niet goed voor je zijn…….maar ja roken,drugs en drinken doet ook bijna iedereen, is slecht en toch nog steeds verkrijgbaar dus………ik zet er geen tattoo minder om. :-)

1 opmerking:

  1. nieuw kranten artikel!!!
    http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3552782/2013/11/28/Frankrijk-gekleurde-tatoeage-is-schadelijk-voor-gezondheid.dhtml

    BeantwoordenVerwijderen