vrijdag 8 november 2013

Conventies

Zeg maar de beursen op tattoo gebied. Gelijkgestemden leren kennen, leuke shops bezoeken, tatoeëerders aan het werk zien, muziek, kleding, een wereld op zich. Er zijn er veel!!! Sommige maanden is er wel elk weekend 1! Wat doen ze daar toch?
Het is simpel, je gooit een hal open, pleurt een paar stands in. Pak een blik Tatoeëerders, schut die leeg en klaar! Of toch niet?

We vragen het aan Ron Rijks Van Tattoo Centre Alkmaar. Hij timmert al heel lang aan die bekende tattoo- en conventie-weg. De eerste conventie was ergens in 1995 of zo. Een buiten conventie midden in het centrum van de oude stad in Alkmaar. Alle kroegen in de stad werden tattoo shops voor 1 zondag. En buiten traden bandjes op. Het was toen enorm druk en gezellig en al die inmiddels gouwe ouwe hadden een eigen kroeg om in te tatoeëren. Zoals Rinto, Jimmy Hendriks, Greg Orie, Rinus Souisa ,Marco Bradt Bill Loika en nog veel meer, het was smoor heet dus iedereen liep in zijn blote bast en de tattoos waren goed te zien. Twee jaar later deed Ron dat nog een keer en weer werd het een succes!
Tegenwoordig is zijn conventie In die Grote en prachtige Kerk in Alkmaar. Dit jaar is dat op 16 en 17 November. Dus eerst sinterklaas en zijn ZWARTE pieten binnen wuiven op het Waagplein en daarna blote lijven kijken en chillen.;-) http://alkmaar.worldtattooevents.com/

Ron Rijks (facebook) organiseert de conventie naast zijn werk in de shop: Tattoo Centre in alkmaar, zijn privé studio Thuis en zijn Kunst collectie. Hij houd van tattoo’s en vind het leuk dingen uit te proberen. Ik vroeg hem: Waarom in een kerk? “Na de buiten conventies werd het tijd voor andere uitdagingen en toen ik met een van mijn kinderen een kunst tentoonstelling in de grote kerk bezocht werd ik door de schoonheid van de kerk getroffen en dacht aan al die tattoo fans en artiesten die hier in die omgeving heel goed tot hun recht zouden komen. Een jaartje later in 2004 organiseerde ik de eerste tattoo conventie in de kerk.” De eerste keer begon Ron met een jaar voorbereiding en had totaal geen idee hoe hij het aan zou pakken . Hij had wat hulp op administratief gebied en voor de rest bracht hij het enthousiast genoeg om de hele kerk vol te zetten met top artiesten uit binnen en buitenland. Het werd een groot succes, maar voor Ron was de uitdaging bevredigd en had geen reeks aan kerk conventies gepland. Eenmalig iets goed neerzetten, dat was het uitgangspunt. De organisatie van de evenementen in de grote kerk vroegen Ron 2 jaar later om deel te nemen aan een kunst fair als tatoeëerder. En vlak daarna of hij nog zo een tattoo conventie wilde neerzetten, Hij stemde toe en maakte goeie afspraken. Dit keer hoefde hij niet alles alleen te doen .

Vandaag de dag Heeft hij hulp van van Rob Webster van Tattoo Planet  en  en Saskia Messchendorp van tattooagent.com .De grote kerk regelt de standboulevard en alle logistieke uitdagingen. 66 artiesten zijn er aanwezig op de conventie, Daar zijn natuurlijk veel Nederlanders bij maar ook artiesten uit: België, Duitsland, Engeland, Italië, Frans Polynesië,Maleisië en Japan. Dat heeft hij te danken aan een goeie website en fanatieke lobby. Die artiesten betalen zelf voor hun stand en zijn verblijf. Er wordt er dus geen 1 gesponsord dat betreft. Elk jaar Bedenkt Ron de sfeer en zoek dan daarbij de bands of muziek stijl bij. Dat bedenken en regelen is Ron zijn taak. Daar hoort de aankleding van het gebouw bij natuurlijk . Ook keurt de GGD gratis de werkvloer. Er zijn veel regels om rekening mee te houden zoals die van de brandweer (ontruimingsplan),de wensen van tatoeëerders,andere gasten,standhouders,catering enz. Een goed draaiboek en de juiste mensen op de juiste plaats zijn dan hard nodig! Vergeet de promotie niet. Er worden advertenties geplaatst in tattoo magazines, een website gemaakt, op facebook reclame geplakt en in heel Alkmaar hangen posters. Want anders komt er niemand!

Voor dit jaar Is er een thema rond kunst. Ook is er een foto expositie van Ralph Mitch. Tattooeren is ook een vorm van kunst en veel artiesten schilderen en tekenen veel.(wel logisch want als je niet kan tekenen heeft tatoeëren ook geen zin) Met deze wisselende thema’s en de unieke locatie probeert Ron te onderscheiden van al die andere conventies.
Nog steeds zijn er de verkiezingen. Uniek In Alkmaar is op zaterdag de traditionele rugstuk verkiezing met groepsfoto en op zondag de mister en miss tattoo verkiezing. Het viel me op dat er steeds minder aanmeldingen zijn voor verkiezingen in het algemeen op de diverse conventies. Laatst was ik op een andere conventie waar ze van 3 wedstrijd thema’s er 1 maakte om maar een Contest te kunnen doen. Zit daar nog wel toekomst in vroeg ik me af? Ron antwoordt: ”Bij ons is het een drukke boel op dat onderdeel, mensen vinden het leuk om hun tattoo te showen en er wordt ruim aandacht aan besteed in tattoo tijdschriften . “ Daar heeft hij natuurlijk een punt, (al kijk ik in de magazines altijd wel naar de plaatjes maar vind ik het niet interessant wie er wint enz.)
Wat ik persoonlijk ook altijd jammer vind is dat er niks voor de kids is. De mensen die op de conventies af komen hebben vaak 1 of meerdere kinderen en die vinden zo’n conventie geen bal aan, waardoor die mensen sneller weer vertrekken dan wat ze van plan waren. Kinderen zijn van zichzelf natuurlijk geen doelgroep voor de artiesten maar hun ouders wel! Ik was eens op een conventie waar kids geschminkt konden worden, en nep tattoo’s konden krijgen. Mijn dochters vonden dat geweldig. Dat is natuurlijk nog veel meer uit te breiden, Laat hun teken kunsten los gaan op een afgezet stukje muur, tv er bij of iets anders origineel’s en de ouders kunnen even ongestoord ouwehoeren en koekeloeren bij de artiesten. Ron zegt hier over: “kids zijn niet onze doelgroep. wel er zijn altijd weer nieuwe gezichten en nieuwe stijlen, en de tattoo branche vind zichzelf steeds weer uit en gaat nog steeds met stappen vooruit. En de conventies zijn een mooie gelegenheid om iets nieuws te laten zien en om contacten te leggen. Onze conventie is klein en heeft op artistiek gebied veel te bieden , het is door de ruimte heel speciaal en gezellig en wij kunnen nog wel een paar jaartjes door!

En dat is zeker zo. Dus Heb je niks te doen, Is sinterklaas binnen gevaren, kom langs in die prachtige Kerk in Alkmaar op 16 en 17 November.

2 opmerkingen:

  1. Ja inderdaad die kids plek zou ideaal zijn. Gewoon een vrij plekje (die is er altijd wel) met een tv, lego, blokken en klaar. Dan kunnen we ook langer blijven zonder dat ze gaan zeuren omdat ze weg willen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ben ik helemal met je eens. Als auders 4 uur ipv 1 uur kunnen blijven. Komen ze sneller, blijven ze langer en geven ze meer geld uit! Gister heb ik gehoord dat ze dat wel kennen ip de conventies in Duitsland en dat het een groot succes is.

    BeantwoordenVerwijderen